Patronen

In de huidige maatschappij zie je allerlei patronen in het beweeg- en werkgedrag van mensen. Kantoormedewerkers zitten bijvoorbeeld een groot gedeelte van de dag, moeders dragen hun kinderen, postbodes lopen veel en sommigen gaan wel 6x per week naar de gym voor een mooi lichaam.

Dit soort patronen leiden vaak ook weer tot patronen in klachten die goed verklaarbaar zijn: een kantoormedewerker zit langdurig op zijn/haar grote bilspier, die doorgaans te lang en zwak wordt. Dit heeft effect op de heupbuiger aan de voorzijde, die vaak kort is en strak staat. De heupbuiger gaat dwars door het lichaam van de lies naar de rug toe.

Pijnklachten volgens het uitstralingspatroon van de grote bilspier (m.gluteus maximus), de heupbuigers (o.a. m.iliopsoas, maar ook m.tensor fasciae latae) en als je pech hebt raakt ook de kleine bilspier aangedaan (m.gluteus minimus).

Gevolg:

De genoemde spieren functioneren niet meer naar behoren, waardoor de neurogene aansturing (de aansturing door de zenuwen) niet meer goed verloopt en er knopen, triggerpoints, ontstaan in de spieren.
Dit leidt weer tot kenmerkende en vastgelegde pijnpatronen. Zie de plaatjes voor de pijnpatronen bij de genoemde spieren.

m.gluteus maximus

m.gluteus minimus

m.iliopsoas

Motorpunt acupunctuur neemt een speciale plaats in in onze acupunctuurbehandelingen. Met deze techniek laten wij niet goed functionerende spieren weer goed functioneren. Vaak al na één behandeling.

Werkwijze

De werkwijze is dan als volgt.

Onderzoek: Bij pijnklachten wordt een anamnese gedaan voor het herkennen van patronen in bewegen en werken. Spiertesten worden gedaan om te onderzoeken welke spieren te lang zijn en daardoor zwak en welke spieren juist te kort zijn en daardoor zwak. Triggerpoints worden geīdentificeerd. Deze zijn voelbaar!

Behandeling: Motorpoint acupunctuur wordt gebruikt om de spieren te laten herstellen. De neurogene aansturing wordt hiermee hersteld (neuromodulatie genoemd). Hiertoe wordt electriciteit gebruikt om de spier te laten bewegen.

In aanvulling hierop wordt vaak Triggerpoint acupunctuur gebruikt om triggerpoints aan te prikken. Zie ook de informatiepagina over triggerpoint acupunctuur.