Supplementen

Vitaminen, mineralen, neurotransmitters en andere bioactieve stoffen zijn van belang voor een goed functionerend lichaam. Je haalt ze uit voeding – afkomstig van planten of dieren – of er zijn processen in het lichaam die ze aanmaken.

Tekorten aan deze stoffen kunnen tot allerlei problemen leiden. Een flink B12 tekort kan bijvoorbeeld tot vermoeidheid of zenuwschade leiden. Vegetariërs hebben verhoogde kans op B12 tekort. Ouderen ook trouwens.

Een overschot aan deze stoffen kan in sommige gevallen ook tot problemen leiden. Een bekend voorbeeld is een overschot aan B6.

Het is nog veel complexer. Enkele voorbeelden van vragen die vaak gesteld worden:

  • Het liefst haal je vitaminen en mineralen uit voeding. Maar bevat voeding nog wel zoveel vitaminen en mineralen? In de laatste 50 jaar is de landbouwgrond minder vruchtbaar geworden. Als groenten minder goede stoffen bevatten, moet je er dan meer van eten? Of kun je beter bijsuppleren?
  • Wat is de interactie tussen supplementen en medicijnen? Kun je Gaba gebruiken als je anti-depressiva gebruikt?
  • Medicijnen moet in het lichaam afgebroken worden door de lever, die hierdoor overbelast kan raken. Heeft de lever ook te lijden onder vitaminen- en mineralensupplementen?
  • Staat inname van Vitamine D gelijk aan de Vitamine D die door de huid aangemaakt wordt, wanneer je in de zon zit?
  • Zijn er verschillen in leveranciers van vitaminen en mineralen? Is duurder ook beter?

Zomaar wat vragen. Wij pretenderen niet alle antwoorden te hebben. Maar….. wel een hoop. Wij hebben een selectie gemaakt van supplementen van verschillende leveranciers die hun werk goed doen. Wij adviseren u in welke situaties u supplementen moet gebruiken en welke dan het best voor u zijn.